Zdravje

Prehrana in jedilnik / Étkezés
Dietna prehrana

Prehrana predšolskih otrok mora biti zdrava in uravnotežena.

Otroci preživijo večino svojega aktivnega časa v vrtcu, zato skrbimo za njihov zdrav razvoj: z gibanjem, s počitkom in s prehranjevanjem. 

Z vso odgovornostjo pripravljamo uravnoteženo, varovalno, varno in pestro prehrano. S tem navajamo otroke na zdrav način življenja in na kulturo prehranjevanja.

Pri pripravi jedi vključujemo živila lokalnih pridelovalcev (sadje, zelenjava, jajca, ribe...), živila izbrane kakovosti (meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, suho sadje in oreščke), živila integrirane pridelave (sveže sadje in zelenjava) in ekološko pridelana živila (prav tako mleko in mlečne izdelke, moke, kaše, semena, marmelado, sadne sokove, testenine in tudi sadje ter zelenjavo).

Jedilnike pripravljamo po priporočilih NIJZ-ja (letak): SKUPAJ DO ZDRAVIH PREHRANSKIH NAVAD

Povezava do brošure zdrave prehrane za starše: ZDRAVA PREHRANA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU

 

                                        

V času vzgojno - izobraževalnega procesa, imajo otroci na voljo zdrave, nesladkane in tudi tople napitke: vodo, čaj, limonado. Centralna kuhinja pripravlja tri obroke dnevno: zajtrk, dopoldansko malico in kosilo. Otrokom, ki prihajajo v vrtec zgodaj zjutraj, ponudimo tudi zgodnji zajtrk. 

Za otroke, ki imajo predpisano medicinsko indicirano dieto, so jedilniki ustrezno prilagojeni. Otrokovo dieto predpiše specialist pediater.